сряда, 7 ноември 2012 г.

Перно Рикар България покани глобалния посланик на вината от Австралия и Нова Зеландия - Джим Робъртсън


Водещият експерт Джим Робъртсън, глобален посланик на вината от Австралия и Нова Зеландия, представи миналата седмица в The Residence Exclusive Club златния медалист от Мондиала на совиньон блан за 2012 година – Brancott Estate Letter Series B.

Виненият специалист проведе дегустация пред български търговци на вино, сомелиери,  ценители и медии, като акцентира на златното Brancott Estate Letter Series B, и продължи с представянето на четири вина от най-продаваната и награждавана марка австралийско вино в света – Jacob’s Creek. Те са от сортовете шираз розе, каберне совиньон и шираз. Jacob’s Creek Shiraz Rose’11 e носител на един златен, два сребърни и седем бронзови медала, а Jacob’s Creek Shiraz е със златен, два сребърни и четири бронзови медала от различни престижни конкурси по света.

Робъртсън е представител на фирмата, която първа засажда совиньон блан в Марлборо, Нова Зеландия. Посланието на марката Brancott Estate е „Останете любопитни (Stay Curious)”, защото именно любопитството е довело до засаждането на първите лозя в този район. Локацията, почвата и климатът на местността се оказват толкова благоприятни, че виното, което се произвежда там, бързо бива оценено от любителите и експертите в тази сфера. Впоследствие цялата подходяща за лозя територия в областта бива засадена с този сорт грозде.

Специалният гост сподели, че в Австралия е срещал български вина и че е заинтригуван от нашия мавруд, a винарското майсторство в страната, която ние асоциираме с кенгуруто, също изненада приятно българските ценители. Всяко вино има различни характеристики и разгръща измеренията на избрания сорт грозде. От едни и същи тези двама водещи винопроизводители създават различни по характеристики и сила на вкуса вина, които се харесват и отговарят на търсенията на различни любители на гроздовата напитка по света.

Джим Робъртсън посети България по покана на Перно Рикар, за да се срещне със сомелиери, медии, изискани ресторанти и престижни магазини за вино, както и с известни ценители на виното у нас. Като ветеран в индустрията той е свидетел на бума на продажбите на австралийско и новозеландско вино на световния пазар и допринася значително за ръста му в Нова Зеландия от 1992 година насам. На настоящата си позиция Джим отговаря за развитието на портфолиото от висококачественото вино на Premium Wine Brands от Австралия и Нова Зеландия на световните пазари с приоритет на марките Jacob’s Creek и Brancott Estate.



Няма коментари:

Публикуване на коментар