сряда, 21 ноември 2012 г.

Диагноза "РАК"- семействата между страха и любовта


21 ноември 2012 г., гр. София. Членовете на Business Lady Club и сп. Business Lady организираха втора кръгла маса за националната инициатива „Ангели срещу рака на гърдата” в подкрепа повишаване обществената информираност и профилактиката карцинома на гърдата. В градовете София, Плевен и Велико Търново се проведоха кръгли маси, като  датата не бе избрана случайно. На днешния ден честваме Празника на християнското семейство и по тази причина темата на дискусиите беше "Диагноза "РАК"- семействата между страха и любовта". Основната цел на инициативата в цялата страна е да се дискутира как семейството приема, помага и влияе върху засегнатите от карцином на гърдата жени.

Участие в кръглите маси взеха различни специалисти - онколози, пластични хирурзи и психолози, както и дами от политиката и бизнеса. Дискусията в гр. София се проведе във Висшето училище по застраховане и финанси, като г-жа Детелина Смилкова, председател на Business Lady Club и вицепрезидент на ВУЗФ, започна със значимите думи, че действието е най-добрата противоотрова на отчаянието. Основните теми, които са неизменна част от дискусиите са свързани с превенцията и следоперативния период на лечение. „Често пъти децата стават най-потърпевши от болестта в семейството и не винаги са подготвени как да реагират на създалия се проблем“, допълни г-жа Смилкова.

Специални гости на кръглата маса бяха: г-жа Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ и приятели), г-жа Мариана Печеян, председател на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България, г-жа Весела Драганова, дипломиран психолог, г-жа Светла Струмина, журналист във вестник “Учителско дело“ и официален представител на г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, и голяма част от дамите, членове на Business Lady Club.

Г-жа Адърска сподели, че една от най-важните функции на тяхната организация е да предизвиква обществено говорене. „Болестта РАК изисква разбиране! Колкото повече бягаш от тази болест или я отричаш и игнорираш, тя е достатъчно интелигентна да си намери механизма и да отвърне на удара. Разбирането и приемането са нещата, които могат да ограничат щетите от болестта. Човек не бива да бъде сам в болестта.“
           
Г-жа Весела Драганова разказа личната си история, свързана с болестта. „Ракът не е наказание и проклятие, а е послание към нас, че трябва да променим нещо в живота си. При самото раково заболяване не е страшна операцията, химиотерапията или падането на косата, страшното е болестта да не се върне и да обземе целия организъм. Трябва да има психологическа работа над самите нас, която е изключително тежка. Във всички случаи на рак има психологически причини за появата му. Дори еднаквата болест има индивидуално послание към всеки човек“, сподели г-жа Драганова.

Г-жа Мариана Печеян обяви, че на 5-ти декември от 12 часа в х-л Шератон се организира среща между Правителството и жените предприемачи, на която биха могли да се поставят конкретни искания към държавните органи. Обединението на усилията е формулата към по-лесно сътрудничество. „Когато имаме силна икономика - имаме и култура и здравеопазване“, заяви г-жа Печеян.

Г-жа Детелина Смилкова покани присъстващите на Коледен благотворителен бал на 13-ти декември в Рейнбоу Плаза, на който ще бъдат събрани средства за импланти, защото кампанията „Ангели срещу рака на гърдата” е насочена именно към физическото и емоционално преодоляване на хирургичните последици при болестта. „Сред нашите цели са повишаване нивото на здравна култура у нас, засилване на мерките за профилактика, както и набирането на средства за закупуване на импланти за жени, които предстои да бъдат оперирани от рак на гърдата.“

На първата кръгла маса, провела се през лятото тази година, стана ясно, че обществената значимост на проблема се повишава от някои тревожни тенденции в последно време - увеличаващ се брой на заболелите и спад на възрастовата граница. Статистиката е ужасяваща - всяка година 3500 жени заболяват от рак на гърдата, като от тях 75%  са над 50-годишна въраст, останалите 30% са на възраст между 25 и 30 години. Има жени на 22 и 23 години, при които се поставя тази диагноза, а общият брой на жените с мамектомия надхвърля 35 000.
Има нужда от непрекъснато насърчаване и подкрепа на съвместните усилия на държавата, здравните експерти и българските жени в областта на профилактиката, ранното диагностициране и подобряване на информираността за начините за лечение.

Business Lady Club
Business Lady Club представлява доброволна неформална организация, която обединява успешни бизнес дами от различни сектори, подкрепя и насърчава  позициите на жената в обществото и работи за устойчиви и социално отговорни каузи, за едно по-добро бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар