четвъртък, 25 октомври 2012 г.

„Солвей Соди” получи четвъртата награда Primus Inter Pares за Академия „Иновация в действие”


Химическата компания «Солвей Соди» е носителят на четвъртата награда Primus Inter Pares (от лат. „Пръв сред равни”). Специалното отличие се връчва всяка година на членове на белгийската бизнес общност в България. „Солвей” получава наградата за Академия „Иновация в действие” (www.innovationinaction.eu), инициатива, която предоставя на младите хора шанса да се запознаят с новаторски идеи в сферата на устойчивото развитие и да ги реализират.

Наградата беше връчена на прием за откриването на Седмата белгийска седмица в хотел „Хилтън”, София. На церемонията присъстваха посланичката на Белгия в България, Нейно Превъзходителство Аник Ван Калстер, и президентът на бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург” г-н Франк Янсен.

Чрез академията „Иновация в действие” „Солвей Соди”, в партньорство с „Институт за предприемачи” на Сиско и Havas Worldwide Digital София, организира отворени семинари и курсове за талантливи студенти и млади професионалисти с интерес към разработката, прилагането и управлението на иновативни устойчиви проекти. Първият семинар, който поставя началото на инициативата, ще се проведе на 5 ноември 2012 г. в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. За седмицата след това са планирани семинари в Техническия университет във Варна и в Химическия университет в Бургас. През април 2013 г. „Солвей Соди” ще награди най-добрите четири проекта в областта на устойчивото развитие. Техните автори ще получат стипендии за успешното завършване на образованието си.

За мене е чест да получа тази награда от името на „Солвей Соди”. За нас “Иновация в действие” е много важен проект, тъй като е адресиран към младото поколение в България под мотото „Направи света по-добър”. Много се радваме, че по този начин предаваме знания и умения на млади хора с новаторски идеи и активна житейска позиция, които са амбицирани да дадат своя принос за каузата на икономически, социално и екологически устойчиво общество, предлагайки им ноу хау за осъществяването на техните идеи”, каза изпълнителният директор на „Солвей Сод” Спирос Номикос по повод връчването на наградата.

***
ПодгласнициМелексис и Кордеел

Първият подгласник на „Солвей Соди” за Primus Inter Pares 2012 е Мелексис България с бизнес в микролелектрониката. През 2012 г. Мелексис постави началото на новаторски подход за мотивация на своите служители да излязат с предложения за нови продукти или с идеи за новаторска организация на работата. В Мелексис България работят 200 души. В последните три години компанията е инвестирала у нас 8 млн. лева.

Вторият подгласник е Кордеел България, строителната компания, която спечели наградата PrimusInter Pares Award при нейното учредяване през 2009 г. Кордеел беше главен изпълнител на мол «България» на бул. «България» в София и успя в хода на строителните рабори да сведе до минимум шума, запрашването и допълнителното


осветление в интерес на живеещите в квартала. Фирмата внедри и иновативен метод за разделно събиране на отпадъците на самата строителна площадка.

„Солвей Соди” управлява най-големия завод в Европа за производството на сода бикарбонат. Компанията работи в гр. Девня от 1997 г. и има 650 работници и служителиПрез последните три години фирмата инвестира над 300 млн. лева в увеличението на своя капацитет с 25 процента и в изграждането на модерна инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. „Солвей Соди” е носител на множество отличия за проекти в областта на опазването на околната среда и фирмената социална отговорност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар