сряда, 6 юни 2012 г.

Хиляди отново се събират на „Пъстра трапеза“ в древния град Хисар


На 9-ти юни от 10,00 часа най-шарената и богата традиционна българска трапеза – националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“, ще посрещне гости в древния град Хисар, прочут още и като градът на 22-та минерални извора. За четвърта поредна година „Пъстра трапеза“ обикаля страната, за да съживи традициите на родната кухня и да даде възможност на всички да се докоснат до запазените от векове рецепти за вкусни нашенски ястия.
След успеха на шеф Пеньо Иванов и приятелите на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 – А.Р.И.З.-7 в Коледния и Великденския фестивал на София, проекта с ученици от гимназиите по туризъм „Жива кулинарна традиция“, готвенето в най-големия тиган-кандидат за Гинес и най-дългия сандвич, направен от деца на 1-ви юни, ето че дойде ред и на Хисар да посрещне хиляди гости от региона и страната.
Празникът ще събере на едно място освен кулинари, ученици от местните професионални гимназии в Сопот и Хисар, и занаятчии, и гласовити фолклорни изпълнители. Славея от Странджа - солистката на ансамбъл „Филип Кутев“ Радостина Йовкова-Иванова, за втора поредна година ще е водеща на събитието, на което ще присъстват и представители на местните власти, бизнеса и развлекателната индустрия.
Всички гозби-участници в кулинарния конкурс, на който ще има и много награди – за най-оригинално ястие и щанд, най-оригинален десерт и т.н., както и ръчно изработени картички и сувенири, ще бъдат разпродадени с благотворителна цел. И тя е набиране на средства за ремонт на стенописите на колонадата, изградена през 1960 г. в центъра на Хисар. Над купола на чешмата на т.нар. водопиен павилион са изрисувани божествата-закрилници на минералните извори и здравето – Язо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Епионе, Мохайос и Додалериос.
Инициативата е съвместна между А.Р.И.З.-7, община Хисаря и списание „Здравей“.
След това шеф Иванов и приятелите от А.Р.И.З.-7, както и местни представители, ще посетят дома за стари хора „Св. Иван Рилски“ в с. Старосел, за да нагостят обитателите му с вкусни ястия. Това не е първата визита на „Пъстра трапеза“ там – през 2010 г. шеф Иванов, заедно с председателя на А.Р.И.З.-7 Павлин Петров и кметовете на Хисар и Старосел, зарадваха възрастните обитатели на дома с пилешка кавърма.
За любителите на състезанията шеф Иванов и приятели отново са подготвили вкусни и оригинални изненади, като станалите вече традиционни състезания „Кой изяде баницата“, „Кой изяде млякото“ и, разбира се, „Кой изяде боба“, приготвен лично от топкулинаря и негова запазена марка. Благодарение на партньорите на фестивала от „Родопея“ и „Елиаз“, най-смелите и сръчни участници ще могат да пробват силите си в надпреварите.
Специално място и внимание ще бъде отделено на майсторите на традиционни занаяти, които ще демонстрират на живо уникални техники за изработване на килими, грънчарски съдове и други.
За най-малките гости на „Пъстра трапеза“ е пленерът за детска рисунка на кулинарна тематика – там всяко хлапе ще може да прероди в шарки любимата си гозба по време на фестивала. В Хисаря ще може да се видят и рисунките, отличени в Националния конкурс „Рецептите на баба“, който се проведе през зимата и пролетта, както и творбата „Бабо, научи ме!“ а 10-годишната Патрисия Господинова, която бе обявена за официален плакат на фестивала за 2012 г.
Очакваме ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар